Covid-19 Sonrası Adet Düzensizliği

Covid-19 Sonrası Adet Düzensizliği

Covid-19 olarak bilinen koronavirüs hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Covid-19; öksürük, nefes almakta güçlük gibi semptomlarla kendini belli eder. Solunum sistemini etkileyen bu hastalık; sadece solunumu değil, sindirim, dolaşım ve sinir sistemlerini de etkiler. Bulaştığı vücutta, mekanizmaları doğrudan veya dolaylı olarak tetikler. Bu da demek oluyor ki koronavirüs doğrudan veya dolaylı olarak vücuda hasar verir. Hasar veya etki düzeyi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Peki koronavirüs adet düzensizliği yapar mı? Yapılan çalışmalara göre koronavirüsün adet düzensizliği yaptığı öngörülmektedir. Covid-19; kadın üreme sisteminde yer alan organ ve yapıları farklı şekillerde etkileyebilmektedir. Bu durum rahim içi zarı (endometrium) için geçerli değildir. Endometrium, koronavirüsten direkt etkilenmemektedir. Virüsün vücutta sebep olduğu biyolojik stres faktörleri, üreme fonksiyonlarını etkilemektedir. Etkilenme sonucu adet düzensizliği meydana gelir. Oluşan adet düzensizliği ile kanama miktarında veya kanama süresinde değişimler gözlemlenir.

Çalışmaların gösterdiği veriler ise; koronavirüs hastalığını geçiren kişilerde kanama süresinin artış gösterdiği doğrultusundadır. Daha önce bahsettiğimiz gibi hastalığın hasar veya etki düzeyi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Yani bazı kişiler adet döngü süresi uzarken, bazı kişilerde azalır.

Covid-19 Sonrası Gözlemlenen Belirtiler

  • Adet gecikmesi,
  • Döngü sürecinde gerçekleşen ara kanamalar
  • Olağan döngü sürecinden daha ağır geçirilen adetler
  • Menopoz sonrası vajinal kanama

Oluşan belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterir fakat ortaya çıkan en belirgin belirti; adet düzensizliğidir. Normal adet döngüsü 21-35 günde bir tekrarlar. Herkesin adet döngü süresi farklıdır. Bazı kişiler 28 günde bir olurken, bazı kişiler 31 günde bir olmaktadır. Her birey kendi adet döngü sürecini takip etmelidir. Bu süre aşılırsa gecikme olarak adlandırılır. Gecikme yaşayan kişiler, gebelik ihtimalini de unutmamalıdır. Ayrıca koronavirüs haricinde bazı hastalıklar da adet gecikmesine neden olur.

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Doktorlarımız size en uygun tedavi yöntemini uygulayarak sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir