8. Hafta Gebelik

8 haftalık hamilelik de yani 2. ayınızda bebeğinizin gelişmesi hızla devam etmekte. Bebeğiniz artık fetüs adını alır. Beslenmesini yumurta kesesinden sürdürür. Rahme tutunmaya süreci ise plasentanın olgunlaşması ile başlar. Bu haftadan sonra kalp fonksiyonlarında belirgin değişimler yaşanır.

8 haftalık bebek yaklaşık 1 cm dir. 1 cm büyüklüğüne erişen bebeğinizin yüz hatları dahada belirginleşir. Bulantılarınız daha da artabilir. Ayrıca bebeğinizin göz kapakları, sırtı, bacakları, perdeli elleri gelişiyor ve sürekli hareket ediyor. Tabii daha erken olduğu için siz bu hareketliliği hissetmeyeceksiniz ama bu haftalarda oldukça dikkatli olmalısınız. 

8. Haftalık Hamilelik Belirtileri

  • Mide bulantıları,
  • Göğüs ağrıları,
  • Baş dönmeleri,
  • Vajinal akıntılar,
  • Karın ağrıları,
  • Ani duygu değişimleri,
  • Aşermeler meydana gelebilir.

8 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler bu belirtilerden ibarettir. 8 haftalık gebelik belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı anne adayları bu belirtileri şiddetli şekilde yaşarken bazıları fark edilmeyecek derecede düşük hassasiyette yaşar.

8 hafta gebelik de rahminiz portakal büyüklüğüne erişti. Ayrıca 8 haftalık hamilelik de karın büyümesi meydana gelmez fakat karın kalınlaşması meydana gelebilir. 

Karın dışarıdan belli olmadığı için gebelik olup olmadığı anlaşılmaz. İlerleyen süreçte kilo artışı yaşanacağı için karın büyür ve gebeliği belli eder. 

Siz de ilerleyen haftalarda hamile giyim reyonlarlarından giyinmeye başlayacaksınız.

8 Haftalık Bebek Görüntüsü

“8 haftalık bebek ultrasonda görünür mü?” sorusu anne adayları tarafından çok merak edilmektedir. Bebeğinizi detaylı ultrason muayenesi ile görebilirsiniz. 8 haftalık gebelik görüntüsü fasulye şeklindedir. Artık bebeğinizi kuyruğu kaybolmuştur. El/ayak parmakları gelişme sürecindedir. Tat alma tomurcukları gelişir ve beslenme için hazırlanır. 

8. hafta kan testi de yapılır. Kan testinde hormonlar incelenir ve hastalık olup olmadığı taranır. Ek olarak test sonucu anne ve bebeğin kan grubu uymuyorsa ilaç tedavisine başlanır. 

8 Haftalık Bebek Kaç MM Olur?

Fetüs boyutu yaklaşık olarak 1cm dir yani 10 mm boyutundadır ve ayak bilekleri, ayak parmakları, dizleri oluşmamıştır. Büyüme baştan ayağa gerçekleştiği için de baş kısmı gövdeden büyüktür.

Bu haftalarda “Bebeğimizin cinsiyetini öğrenebiliriz.” diye düşünülür ama bu haftalarda cinsiyet öğrenilmez. Fakat ikiz gebelik mevcut ise ultrasonografide belli olur çünkü iki farklı kalp atışı sesi gelir. Çift ya da tek yumurta ikizi olup olmadığı ise ilerleyen haftalarda belli olur.

8 Haftalık Hamilelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğiniz gelişmekte olduğu için dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Bu noktaları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Rastgele ilaç kullanılmamalı.
  • Hekimin verdiği ilaçlar düzenli kullanılmalı.
  • Beslenmeye dikkat edilmeli.
  • Yorucu egzersizlerden kaçınılmalı.
  • Sigara ve alkol kullanımına son verilmeli.

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktorumuz İle Görüşme Sağlayın

Uzman Doktorlarımız İle Görüşerek Aklınıza Takılan Tüm Sorulara Yanıt Alabilirsiniz Formu doldurun Doktorumuz sizin için yanıtlasın.

Op. Dr. Zehra Bebek
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı