Plasenta

Gebelik oluşunca rahimde plasenta adlı bir organ gelişir. Gelişen plasenta rahim duvarına yapışır ve bebek kordonunu oluşturur. Bu organ yani plasenta bebeğin oksijen ve besin ihtiyacını sağlar. Ayrıca vücudun ihtiyacı olmayan ürünleri bebeğin kanından uzaklaştırır.

Plasenta, rahmin üstüne, yanına, önüne veya arkasına yapışır. Bazı durumlarda ise rahmin alt bölgesine yapışır. Bu durum ise plasenta previa  olarak adlanır. Plasenta previa anne ve bebeğin hayatı için risk oluşturmaktadır. 

Hamilelikte Plasenta Previa

Plasentanın rahmin alt tarafına yapışması demek; rahim ağzını ve doğum yolunu kapatması demektir. Bu durum hem annenin hayatını hem de bebeğin hayatını riske atar. Normal doğumu olanaksız kılan bu durum şiddetli kanamalara yol açar. Özellikle 20. hafta sonrası vajinal kanamalar mevcut ise plasenta previa probleminden şüphelenilmeli.  Plasenta previa şüphesi olan hastaya ilk olarak ultrasonografik değerlendirme yapılmalıdır. Daha sonra vajinal muayene yapılmalıdır. 

Plasenta Previa Belirtileri Nelerdir?

  • Vajinal kanama (ağrısız)
  • Rahim kasılmaları

Bu iki belirti bazı kişilerde gebeliğin sonuna kadar oluşmaz. Bu nedenle anne adayı kontrollerini ihmal etmemeli ki gerekli müdahale zamanında yapılabilsin.

Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Cinsel ilişkiye girilmemeli.
  • Yoğun egzersiz yapılmamalı.
  • Ağır eşyalar kaldırılmamalı.
  • Uzun süre ayakta durulmamalı.

Plasenta Previa Tedavisi Nasıl Yapılır?

Anne adayına plasenta previa tanısı konulduysa vajinal muayene yapılmamalıdır. Plasenta previadan dolayı erken doğum riski artan anne adayı sezaryen olmalıdır. 

Plasenta previa tanısı konulan anne adaylarının yaklaşık %15’i 34. haftadan önce doğum yapmaktadır. 34. haftadan önce dünyaya gelecek bebek için akciğerlerinin gelişimine katkıda bulunmak adına steroid iğnesi yapılmalıdır. 

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 

Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Doktorumuz İle Görüşme Sağlayın

Uzman Doktorlarımız İle Görüşerek Aklınıza Takılan Tüm Sorulara Yanıt Alabilirsiniz Formu doldurun Doktorumuz sizin için yanıtlasın.

Op. Dr. Zehra Bebek
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı