Fetal Dna Testi

“Fetal DNA testi nedir?” birçok annenin merak ettiği bir sorudur. Fetal DNA testi; hamilelik sürecinde yani bebek, anne karnında iken bebeğe veya anneye hiç müdahale edilmeden, sadece anneden alınan kanda bebeğin kromozom incelemesi yapılmasıdır. Bebeğin gelişiminde bir sorun varsa ve bu durum anneyi etkileyecek ise erken tanı konularak tedavi süreci başlatılır. Tedavi ilaçla olabileceği gibi anne karnında uygulanacak ameliyatla da olabilir. Böylece bebeğin sağlık durumu iyileştirilir. 

Gelişen teknoloji ile son yıllarda birçok önemli gelişme yaşanmaktadır. Yaşanan gelişmeler, ileri genetik incelemeler ve tarama testleri imkanı sunmaktadır. Fetal DNA testi de bebek daha anne karnındayken sağlığını kontrol edebilmek için geliştirilmiştir. Fetal DNA testinden önce kullanılan yöntemlerin birçok dezavantajı vardı. 

Eski dönemlerde kullanılan yöntemler; amniyosentez (karından iğne ile su alımı) , koryon villus biyopsisi (CVS) ve kordosentezdir. Bu yöntemler kanamadan enfeksiyon, enfeksiyondan düşüğe birçok problem yaratmaktaydı. Fetal DNA testi ise bu riski ortadan kaldırmıştır. Yani artık anne karnında ki bebeğin sağlığı kontrol edilirken, bebek riske atılmamaktadır.

Fetal DNA Testi Hangi Amaçla Yapılır?

Fetal DNA testi kromozom anormallikleri saptamak için yapılır. Testler gebeliğin 10-18. hafta aralığında yapılır. Hamileliğin 10. haftasında bu test için ideal bir süredir. Test ile  bebeğe ait kromozomların incelemesi yapılır. İncelemeler sonucu bebekte bir sağlık problemi varsa saptanır. 

Fetal DNA testinin, kromozom bozuklukları tespit etme oranı çok yüksektir. Bu nedenle aileler güvenle tercih etmektedir ama unutulmamalıdır ki fetal DNA testi tanısal bir test değil bir tarama testidir.

Fetal DNA Testi Nasıl Yapılır?

Fetal DNA testi oldukça kolay şekilde yapılır. Test için sadece anne adayının kolundan kan alınır. Alınan kan örneğinden bebeğin genetik özellikleri analiz edilir. Analiz sürecinde aile test sonuçlarını dört gözle bekler. Eğer sonuç yüz güldürücüyse yani bebeğin sağlık problemi iyi ise aile baharını yaşar.

Fetal DNA Testi Ne Zaman Sonuçlanır?

Test sonuçları yaklaşık iki hafta sonra belli olur. Yukarıda bahsettiğimiz gibi Fetal DNA testi tanısal bir test değildir. Fakat %99’luk bir hassasiyetle genetik hastalıkların saptanmasına olanak sağlar. 

Fetal DNA Testi İle Hangi Hastalıklar Tespit Edilir?

Fetal DNA ile tespit edilebilecek hastalıklar şöyledir;

Testin doğruluk oranı ise şu şekildedir;

  • Down Sendromu’nda %99, 
  • Edwards Sendromu’nda %98, 
  • Patau Sendromu’nda %65. 

Fetal DNA Testi Fiyatı

Fetal Dna Testi fiyatlarına gelecek olursak, test fiyatları yaptıracağınız merkezlere göre değişkenlik gösterebilir. Kapsamlı bir araştırma doğrultusunda bütçenize uygun bir merkez bulabilirsiniz.

Novafertil Tüp Bebek Merkezi bünyesinde yer alan güçlü laboratuvar, güçlü ekip ve bireyselleştirilmiş bütüncül tedavi yöntemleri sayesinde tedavilerin başarı oranı yüksektir. Doğru merkez seçimi, infertilite tedavisinin her aşamasında oldukça önemlidir. Özellikle de teknolojik gelişmeleri merkezine entegre eden klinikler tercih edilmelidir. Merkezimiz üreme tıbbı alanındaki en yeni teknolojileri tedavi sürecine entegre ederek sizi ve tedavinizi riske atmaz. Size en uygun tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak için 0(332) 323 51 51’i arayabilirsiniz. Sitemizde yer alan müşteri desteği kısmından bizlere ulaşabilirsiniz. 
Yasal Uyarı: Bu sitede yer alan her türlü bilgi; kamuoyunu bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurun. Sizlere aktardığımız bilgilerin; yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden, Novafertil Tüp Bebek Merkezi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktorumuz İle Görüşme Sağlayın

Uzman Doktorlarımız İle Görüşerek Aklınıza Takılan Tüm Sorulara Yanıt Alabilirsiniz Formu doldurun Doktorumuz sizin için yanıtlasın.

Op. Dr. Zehra Bebek
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı