Ros Testi (Oksidatif Stres)

Ros Testi Tüp Bebek

Oksidatif Stres

Oksidatif stres, yani reaktif oksijen türevleri sperm hücresinde hareket azalması , şekil bozukluğu oluşumu ve DNA kırıklarına yol açmaktadır. Bu durum sebebi belli olmayan erkek infertilitesinde ilk  sırayı almaktadır.

Oksidatif Stres Nedir ?

İnsan vücuduna alınan oksijen kullanımı gerçekleşirken ve metabolizma sırasında oluşan agresif moleküller serbest radikaldir. Normalde vücut serbest radikalleri kontrol altında tutar.

Ancak denge bazen bozulabilir ve çok sayıda serbest radikal oluşur bu duruma oksidatif stres denir.

Ros (Oksidatif Stres Testi)

Merkezimizde başarı ile uygulanan MİOXSYS cihazı ile ROS yani reaktif oksidatif stres testi bu amaca önemli derecede katkı sağlamak  için oldukça ümit verici bir testtir. Oksidatif stres, yani reaktif oksijen türevleri sperm hücresinde hareket azalması , şekil bozukluğu oluşumu ve DNA kırıklarına yol açmaktadır. Bu durum sebebi belli olmayan erkek infertilitesinde ilk  sırayı almaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Oksidatif Stresin Önemi Nedir ? Kimlere Uygulanır ?

 Normal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık %50 si erkeğe bağlı yani sperm kalitesi, ve sayısına bağlı sebeplerden  dolayı bu durumu yaşamaktadır.  Bilindiği gibi başarılı ve uzman embriyologlar ve gelişmiş teknik donanıma sahip laboratuarlarda mikroenjeksiyon işlemi ile gebelik oranları %45-70 oranlarında seyretmektedir. Bu durumu geliştirmek amacıyla tıp dünyası alternatif destekleyici tedavi yöntemlerinin arayışı içindedir.

Semen morfolojisi ve sayısı normal gözükse bile artmış ROS düzeyi tüp bebek tedavisinde başarıyı azalta bilmektedir. ROS düzeyi  yüksek olan hastalarda spermin DNA fragmantasyonu açısından ayıklanması için mikro filtre kullanılması veya  erkeğin belli bir süre antioksidan tedavi alması uygun olacaktır.

Oksidatif Stresin Kadın ve Erkek İnfertilitesi Üzerinde Etkisi Nedir ?

 Erkek infertilitesinin önemli nedenleri arasında olan oksidatif stres, spermde kalite,fonksiyonunda azalma, sperm motilitesi (hareketliliği), canlılığında bozulma, sperm DNA’sında hasar, sperm oosit füzyonunda bozulma gibi zararlar oluşturmaktadır.

Kadın infertilitesinde, endometriozis, polikistik over sendromu, açıklanamayan infertilite ve yaşa bağlı fertilizasyonda azalma gibi üreme ile ilgili hastalıkların oluşmasında rol oynar.

Popüler Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doktorumuz İle Görüşme Sağlayın

Uzman Doktorlarımız İle Görüşerek Aklınıza Takılan Tüm Sorulara Yanıt Alabilirsiniz Formu doldurun Doktorumuz sizin için yanıtlasın.

Op. Dr. Zehra Bebek
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı